درمان انواع بیماری های اورولوژی دکتر امیر مدیر

درمان انواع بیماری های اورولوژی دکتر امیر مدیر
17 تیر 1403

 

انواع بیماری های اورولوژی

 

اورولوژی یکی از شاخه‌­های علم پزشکی است که در آن، پزشک و متخصص اورولوژی به بررسی، درمان و در صورت نیاز جراحی کلیه و دستگاه ادراری زنان و مردان می‌پردازد. و همچنین به صورت تخصصی وظیفه بررسی و درمان مشکلات مربوط به دستگاه تولید مثل مردان را دارد که تخصص جایگزین اورولوژیست (در زمینه تولید مثل آقایان) برای خانم ها، متخصص زنان و زایمان است.اگر بخواهیم در یک جمله کوتاه اورولوژی را توضیح دهیم باید بگوییم: اورولوژی، تخصص جراحی کلیه و مجاری ادرار (در زنان و مردان) و درمان ناباروری در مردان است.در این مقاله تمام بیماری های اورولوژی را معرفی و بررسی می کنیم.

ارولوژی

 

بیماری اورولوژی زگیل تناسلی 

زگیل تناسلی یکی از شایعترین بیماری های اورولوژی می‌باشد. تقریباً تمام کسانی که از لحاظ جنسی فعالند، در طول زندگی خود حداقل به یکی از انواع ویروس‌ پاپیلومای انسانی (HPV) که عامل زگیل تناسلی است، مبتلا می‌شوند. احتمال ابتلا به این بیماری اورولوژی در زنان بیشتر از مردان است.

بیماری اورولوژی زگیل تناسلی، همانطور که از نامش بر می‌آید، بر بافت مرطوب ناحیه‌ی تناسلی اثر می‌گذارد. زگیل‌های تناسلی ممکن است شبیه برجستگی‌های کوچکی به رنگ پوست باشند یا ظاهری شبیه گل‌کلم داشته‌باشد. در موارد متعددی زگیل‌ها آنقدر کوچکند که دیده نمی‌شود.

 

 

بیماری اورولوژی سرطان پروستات

سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات مردان روی می دهد. این غده گردویی شکل و کوچک می باشد و مایع منی را که در تغذیه و انتقال اسپرم ها نقش دارد، تولید میکند.

بیماری اورولوژی سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در مردان می باشد.این بیماری اورولوژی  به آرامی رشد می کند و در ابتدا محدود به درون خود غده ی پروستات است ، محلی که امکان ایجاد خطرات جدی برای فرد ندارد. البته برخی از انواع سرطان های پروستات به آرامی رشد می کنند و ممکن است به اندک درمان پاسخ دهد یا حتی نیاز به درمان نداشته باشند، این در حالی است که انواع دیگر، مهاجم هستند و می توانند به سرعت گسترش یابند.

 

 

بیماری اورولوژی سرطان مثانه 

سرطان مثانه (Bladder Cancer) ششمین سرطان رایج در ایالات متحده آمریکاست و در سال ۲۰۲۰ حدود  ۸۱ هزار نفر در این کشور به این بیماری اورولوژی مبتلا شده‌اند. این نوع از سرطان در مردان شایع‌تر است، مردان ۴ برابر بیش‌تر از زنان به این بیماری اورولوژی مبتلا می‌شوند. 

هر چه سن افراد بالاتر رود، احتمال ابتلا بیش‌تر خواهد شد و در میان گروه سنی ۷۵ تا ۸۴ سال بیش‌تر دیده می‌شود. نژاد قفقازی بیش‌تر از دیگر نژادها به این نوع از سرطان مبتلا می‌شود. هم‌چنین تعداد زیادی از افراد آمریکایی – آفریقایی مبتلا به سرطان مثانه جان خود را بر اثر این بیماری از دست می‌دهند.

 

 

بیماری اورولوژی پرولاپس رحم و مثانه 

رحم یک اندام عضلانی است که توسط ربات‌ها و عضلات نگهداری می‌شود. اگر این ربات‌ها و عضلات کشیده و یا حتی پاره شوند، دیگر قادر به نگه داشتن رحم در جای خود نیستند و باعث بروز بیماری اورولوژی پرولاپس رحم و مثانه خواهند شد. پرولاپس رحم در زنان در هر سنی ممکن است رخ دهد، اما اغلب در زنانی که یک یا چند زایمان طبیعی داشته‌اند، اتفاق می‌افتد. موارد خفیف پرولاپس رحم و مثانه معمولا نیازی به درمان ندارد. اما اگر پرولاپس رحم باعث ناراحتی و درد شود یا زندگی عادی شما را مختل کند، به اقدامات درمانی خاص نیاز دارد.

 

 

 

بیماری اورولوژی هماچوری (خون در ادرار)

هماچوری یک اصطلاح پزشکی برای وجود خون در ادرار است. چندین بیماری و شرایط متفاوت می‌تواند باعث ایجاد هماچوری شود. عفونت، بیماری کلیوی، سرطان و اختلالات خون از عوامل احتمالی هستند. خون ممکن است قابل مشاهده یا در مقادیر کم باشد که با چشم غیرمسلح دیده نشود.

هر مقدار وجود خون در ادرار می‌تواند علامت یک مشکل جدی سلامتی باشد، حتی اگر تنها یک‌بار اتفاق بیفتد. شما باید هر چه زودتر به پزشک متخصص مراجعه کنید. نادیده گرفتن بیماری اورولوژی هماچوری می‌تواند منجر به بدتر شدن شرایط و ایجاد وضعیت جدی مانند بیماری سرطان کلیه شود. دکتر شما می‌تواند با تجزیه و تحلیل و استفاده از ابزارهای تشخیصی، علل وجود خون در ادرار را تشخیص داده و سپس آن را درمان کند.

 

 

بیماری اورولوژی اختلال نعوظ 

اختلال نعوظ ناتوانی در سفت نگه داشتن کافی آلت مردان برای برقراری ارتباط جنسی می باشد که گاهی به آن ناکارآمدی جنسی نیز گفته می شود. اختلال نعوظ غیر معمول نبوده و بسیاری از مردان آن را در دوران استرس تجربه می کنند. ولی اختلال نعوظی که در اغلب مواقع رخ می دهد شایع نیست و باید درمان شود. گاهی این اختلال نشان دهنده ی مشکلات احساسی و رابطه ای می باشد که باید توسط فردی متخصص مورد بررسی قرار گیرند.

 

 

بیماری اورولوژی سیستیت بینابینی

سیستیت بینابینی، یک بیماری مزمن است که باعث فشار مثانه، درد مثانه و گاهی اوقات درد لگن می شود. درد از ناراحتی خفیف تا درد شدید متغیر است. این بیماری اورولوژی  بخشی از طیف بیماری ها است که به عنوان سندرم مثانه دردناک شناخته می شود. مثانه شما یک عضو عضلانی توخالی است که ادرار را ذخیره می کند. مثانه تا زمانی که پر شود منبسط می شود و سپس به مغز علامت می زند که زمان ادرار کردن است، از طریق اعصاب لگن ارتباط برقرار می کند.

ابتلا به سیستیت بینابینی، این سیگنال ها را مختل می کند. شما احساس نیاز به ادرار کردن بیشتر با حجم کمتر از ادرار را نسبت احساس می کنید. سیستیت بینابینی اغلب در خانم ها می تواند تاثیر طولانی مدت بر کیفیت زندگی داشته باشد. اگرچه هیچ درمانی برای این بیماری اورولوژی وجود ندارد، اما داروها و سایر روش های درمانی ممکن است علائم را تسکین دهند.

 

 

 

بیماری اورولوژی مثانه بیش فعال 

مثانه بیش فعال، که OAB نیز نامیده می شود، باعث ایجاد مکرر و ناگهانی ادرار کردن می شود که کنترل آن دشوار است.  فرد در این صورت احساس می کند که در طول روز و شب چندین بار باید به دستشویی برود و حتی ممکن است بی اختیاری ادرار را تجربه کند. مثانه بیش فعال ممکن است باعث احساس خجالت و یا انزوا در افراد شود اما یک ارزیابی کوتاه می تواند در تعیین علت این بیماری اورولوژی موثر باشد و بیماران می توانند علائم مثانه بیش فعال را می توان با راهکارهای ساده رفتاری، مانند تغییر رژیم غذایی، تخلیه به موقع و تکنیک های نگه داشتن مثانه مدیریت کرد.

 

 

بیماری اورولوژی پروستاتیت 

پروستاتیت ، التهاب غده پروستات است که همراه با علائمی بروز پیدا می کند. غده پروستات تنها در بدن مردان دیده می شود و زیر گردن مثانه قرار گرفته است. بزرگ شدن غده پروستات سبب مسدود شدن مجرای خلفی و در نتیجه باعث بروز علائم ادراری می شود. سخت یا دردناک بودن دفع ادرار، تکرر ادرار، تب، کمردرد، درد کشاله ران، کاهش میل جنسی و … از جمله علائم بزرگ شدن پروستات هستند.

 

 

بیماری اورولوژی سنگ کلیه در مجاری ادراری 

سنگ کلیه هنگامی ایجاد می شوند که کریستال هایی در ادرار وجود داشته و ذرات کوچک در این بلورها احاطه شده و جمع میشوند.سنگ های مجاری ادرار همان هایی هستند که از کلیه به داخل مجرای ادرار (لوله هایی که ادرار را از کلیه ها به مثانه منتقل میکنند) منتقل می شوند.این سنگ ها می توانند جریان ادرار را مسدود کرده و درد غیر قابل تحملی را ایجاد کنند.در بسیاری از مواقع بدون نیاز به کمک پزشک سنگ ها و یا سنگریزه ها به صورت اتوماتیک از بدن خارج می شوند اما سنگهای بزرگتر ممکن است منجر به انسداد شده که می تواند با مشکلات بزرگی همراه شود.

 

 

بیماری اورولوژی عفونت های مجاری ادراری 

عفونت های مجاری ادراری نتیجه باکتری ها یا ویروس های پاتولوژیکی هستند که به مجرای ادراری حمله کرده و باعث ایجاد عفونت در این ناحیه می شوند. این مورد از انواع بیماری های اورولوژی در زنان رایج تر است هرچند مردان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.طبق نظر انجمن اورولوژی تقریباً ۴۰ درصد از زنان و ۱۲ درصد از مردان مبتلا به بیماری عفونت های مجرای ادراری می شوند و یا حداقل در طول زندگی خود با علائم آن روبرو میشوند.احساس سوزش به هنگام ادرار یکی از علائم بیماری عفونت مجاری ادراری است.سایر علائم شامل نیاز فوری به ادرار و احساس خالی نشدن کامل مثانه بعد از ادرار است.

 

 

بیماری اورولوژی بی اختیاری ادرار

بی اختیاری ادراری (از دست دادن کنترل مثانه) یکی از مشکلات شایع و اغلب شرم‌سارکننده است. شدت این وضعیت از تخلیه‌ی ناگهانی ادرار هنگام سرفه یا عطسه تا نیاز مبرم به تخلیه‌ی ادرار که فرد فرصت رفتن به توالت را پیدا نمی‌کند متغیر است.

اگرچه بی اختیاری ادراری با بالا رفتن سن بیشتر رخ می‌دهد، این وضعیت پیامد حتمی مسن شدن نیست.

اگر بی اختیاری ادراری فعالیت‌های روزانه‌ی شما را تحت الشعاع قرار داده است، فورا به پزشک مراجعه کنید. اکثر افراد با تغییر سبک زندگی و مصرف دارو می‌توانند این وضعیت را تسکین بخشند یا مانع از بی اختیاری ادراری شوند.

 

 

بیماری اورولوژی هایپرپلازی خوش خیم پروستات 

منظور از بیماری اورولوژی هایپرپلازی خوش خیم پروستات این است که پروستات بزرگ شده که شامل افزایش در اندازه غده پروستات می شود.این بیماری در مردان با سنین بالاتر بسیار رایج تر است و باید بدانید که این بیماری اورولوژی مستقیما مرتبط به سرطان پروستات نیست.علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات زمانی به وجود می آید که پروستات رشد کرده و بزرگ شده و بر روی مجرای ادرار فشار ایجاد کند.

مجرای ادرار یا urethra لوله باریکی است که ادرار را از مثانه به خارج از بدن حمل می کند.مردان مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات ممکن است تکرر ادرار را تجربه کنند.آنها همچنین ممکن است احساس جریان ادرار ضعیف بعد از دفع ادرار داشته باشند و احساس کنند مثانه آنها بعد از ادرار به طور کامل تخلیه نشده است.در چنین مواقعی پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که این وضعیت را تحت نظر داشته باشد یا داروهایی مانند مسدود کننده های آلفا را برای درمان تجویز کند.موارد شدید با جراحی قابل درمان است.

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
0 از 5